Spouwmuurisolatie offertes vergelijken, vraag 5 gratis offertes aan


Wat is een spouwmuurisolatie precies?

In Nederland wordt er steeds vaker gekozen voor een spouwmuurisolatie. Dat is wellicht ook wel logisch want de investering in een spouwmuur isoleren kan zich relatief snel terugbetalen. Daarnaast krijg je er ook een stukje comfort voor terug. Een spouwmuur isolatie kun je makkelijk terugverdienen omdat je jaarlijks zo'n 500 euro kan besparen door voor deze vorm van isolatie te kiezen.

De besparing van een spouwmuurisolatie ligt daardoor vele malen hoger in vergelijking met een dak- of vloerisolatie.

De besparing die je kunt maken met een spouwmuur isoleren hangt natuurlijk wel van een aantal zaken af zoals de grootte van je woning.

Maar wat is een spouwmuurisolatie nu precies en wat heb je er aan? De populariteit van deze vorm van isoleren neemt enorm toe maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen er vanaf weet. Ongeveer 3 op de 4 woningen in Nederland beschikt inmiddels over een spouwmuur isolatie.

Doorgaans is het in veel woningen mogelijk om spouwmuur isoleren te realiseren, toch moet je wel even goed onderzoek doen naar de mogelijkheden voordat je de knoop gaat doorhakken, er zitten namelijk wel wat voorwaarden verbonden aan het gebruik van deze vorm van isolatie.

Alle voordelen van een spouwmuur isoleren

Het grootste voordeel zit hem natuurlijk in de besparing die je kunt maken op je energiekosten. Elk jaar ben je steeds goedkoper uit omdat je een stuk minder gas verbruikt in de winter.

Ook ligt het rendement van een spouwmuurisolatie behoorlijk hoog omdat de warmte in je huis niet makkelijk meer ontsnapt.

Daarnaast heb je ook voordeel van een spouwmuurisolatie in de zomer, het materiaal zorgt er namelijk voor dat je woning niet snel opwarmt zodat je minder snel hoeft te koelen.

 

Om het je makkelijk te maken hebben we de voordelen van spouwmuren isoleren op een rijtje gezet zodat je een goed beeld hebt van wat er mogelijk is en of het je iets kan opleveren:

 • Je hebt minder last van geluidsoverlast door een spouwmuur te isoleren
 • Door diverse spouwmuren te isoleren heb je groter thermisch comfort in huis
 • Door het gebruiken van de zogenoemde HR++ isolatiematerialen heb je de beste kwaliteit isolatie in huis gehaald
 • Het is een makkie om je investering terug te verdienen binnen 3 tot 5 jaar
 • Je woning wordt meer waard door het gunstige energielabel dat je krijgt door te kiezen voor spouwmuurisolatie
 • Je woning wordt een stuk minder vochtig, doorgaans is dat goed voor de gezondheid
 • Het is mogelijk om aanspraak te maken op subsidie als je kiest voor een spouwmuur isolatie
 • Je hebt bijna altijd recht op een flinke garantie van 10 tot 15 jaar

Kan ik ook gebruik maken van spouwmuurisolatie voor mijn woning?

Dat ligt er aan, een spouwmuur isoleren is namelijk niet altijd mogelijk. Dat komt omdat niet iedere woning in aanmerking komt, doorgaanszijn nieuwe woningen bijvoorbeeld al voorzien van een geisoleerde spouwmuur.

Woningen die na 1975 zijn gebouwd hoeven vaak niet geisoleerd te worden omdat dit al gebeurd is. Bij woningen die ongeveer rond 1920 zijn gebouwd kun je zo goed als altijd voor spouwmuur isolatie gaan.

Een goede isolatie kan in dit soort gevallen een goede oplossing zijn omdat je daardoor een aangenamere woonomgeving krijgt.

Een spouw is de ruimte die tussen je binnen- en buitenmuur zit, over het algemeen is deze ruimte ongeveer 10 centimeter groot, deze ruimte kan goed opgevuld worden waardoor je bijna 25 tot 30% kunt besparen op je gasverbruik.

Het is dus een goede oplossing als je je woning graag wat warmer of fris wil houden tijdens de zomer terwijl je ook nog eens goed bespaart op je energierekening.

Daarmee sla je dus 2 vliegen in een klap, aan de ene kant is je woning goed geisoleerd en aan de andere kant kun je je investering makkelijk terugverdienen door flink te besparen op de gasrekening.

 


Ik zoek een specialist voor spouwmuurisolatie, hoe werkt dat?


Kosten spouwmuur isolatie, hoe zit het precies?

Hoeveel kost spouwmuurisolatie? Het is natuurlijk wel fijn om te weten wat de exate kosten spouwmuurisolatie zijn, om je een goed beeld te geven van de kosten hebben we een overzicht gemaakt van de prijsopbouw van het isoleren van een spouwmuur. Doorgaans bestaan de meeste kosten uit arbeidskosten voor het realiseren van het isoleren, het is daarom slim om direct 5 offertes aan te vragen zodat je alle aanbieders met elkaar kan vergelijken. Daarnaast is het erg makkelijk omdat je de stap om spouwmuurisolatie kosten berekenen over kan slaan.

Vul het offerteformulier in en je krijgt volledig gratis 5 verschillende offertes toegestuurd zodat je op je gemak kunt kijken welke aanbieders jouw spouwmuur het beste kan isoleren in jouw regio. Wil je eerst een overzicht hebben van de spouwmuur isolatie kosten? Bekijk dan de prijsopbouw hieronder, de prijzen die je in het overzicht ziet zijn gemiddelde prijzen en varieren per type huis. Daardoor kan er een flink verschil zijn in de spouwmuurisolatie kosten per m2

 • Vrijstaande woning : 150 m2 | Volledige prijs € 2150 | Subsidie 15% | € 1800
 • 2 onder 1 kap woning : 150 m2 | Volledige prijs € 1450 | Subsidie 15% | € 1200
 • Rijtjeshuis : 150 m2 | Volledige prijs € 1250 | Subsidie 15% | € 1000
 • Hoekwoning : 90 m2 | Volledige prijs € 1250 | Subsidie 15% | € 1000
 • Appartement : 30 m2 | Volledige prijs € 350 | Subsidie 15% | € 300

Nog mooier is dat je een gunstig tarief krijgt voor de BTW, je betaalt namelijk maar 9% voor werkzaamheden om je huis te verduurzamen door een spouwmuurisolatie te laten plaatsen. Het is slim om nu toe te slaan, met de Nederlandse overheid weet je namelijk nooit wanneer een regeling stopt.

Subsidie spouwmuurisolatie 2019

Het is tegenwoordig nog steeds mogelijk om subsidie spouwmuurisolatie te ontvangen. Het is daarbij wel belangrijk om te noteren dat de meeste gemeentes hier een eigen systeem voor hebben. De subsidie spouwmuurisolatie wordt vooral ingezet om duurzame energie en het verduurzamen van woningen te stimuleren.

Het is sinds eind 2016 mogelijk om een subsidie aan te vragen voor isolatie, door de overheid wordt er 60 miljoen euro beschikbaar gesteld om het isoleren van huizen te stimuleren. In het nieuwste regeeerakkoord is te lezen dat er steeds meer geinvesteerd zal worden in het verduurzamen van woningen door middel van isolatie. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

Daarnaast heb je het voordeel dat je de beschikking hebt over een BTW verlaging naar 9% voor het isoleren van je woning. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden voor subsidies hebben we een lijstje opgesteld met de voorwaarden:

 • Je moet op zijn minst 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren aan je woning
 • De isolatie moet bestaan uit tenminste hoogrendementsglas, dak-, gevel-, spouw- en vloerisolatie.
 • Het moet gaan om een particuliere woning of appartementseigenaar of VVE.
 • Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen voor isolerende deuren of kozijnen
 • Als je extra isolatie laat uitvoeren kun je ook aanspraak maken op bonussubsidie

Spouwmuur isoleren prijs en verschillen tussen spouwmuurisolatie soorten   

Het bovenstaande overzicht geeft je een goed beeld van de algemene punten waar je op moet letten bij een spouwmuurisolatie. Maar er is nog een belangrijke factor bij de kostenopbouw, de keuze voor specifiek materiaal is namelijk ook bepalend voor de totaalprijs.

Om je daar een goed beeld van te geven hebben  we alle soorten spouwmuurisolatie die vaak gebruikt worden meegenomen zodat je daar ook alles over weet.

EPS Parels spouwmuur isoleren

Het meest duurzame materiaal dat je kunt gebruiken voor spouwmuurisolatie zijn de EPS parels, dit materiaal is HR++ isolatiemateriaal en is extreem geschikt om vocht op te nemen. Daarnaast is het een duurzaam materiaal dat lang meegaat en goed is voor het milieu. De kosten van deze variant liggen tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter.

Glaswol spouwmuur isoleren

De goedkoopste variant qua materiaal is glaswol. De gemiddelde prijs van glaswol ligt ongeveer tussen de € 15 à € 20 per vierkante meter. Glaswol is het materiaal dat het meeste gebruikt wordt voor het isoleren van een spouwmuur in Nederland.

PUR schuim spouwmuur isoleren

Het gebruik van PUR schuim is een goede keuze en wordt vooral ingezet als er sprake is van een zeer smalle of vervuilde spouwmuur. De prijs ligt wel wat hoger in vergelijking met glaswol omdat je ongeveer de € 25 à € 3 per vierkante meter betaalt.

Spouwmuurisolatie kosten in de regio

We hopen dat we de vraag wat kost spouwmuurisolatie zo goed voor je beantwoord hebben. De spouwmuurisolatie prijs hangt dus af van een aantal zaken zoals de grootte van de klus omdat het aantal arbeidsuren dat daar gemaakt moet worden een stuk hoger is.

Daarnaast speelt het gebruik van speciaal materiaal ook een grote rol bij de spouwmuur isoleren kosten. Wil je direct een goed beeld hebben van de totale spouwmuurisolatie prijs in jouw regio?

Maak het jezelf gemakkelijk en vraag direct 5 gratis offertes aan om alle prijzen van professionals bij jou in de buurt te vergelijken en betaal de beste prijs spouwmuurisolatie

Op zoek naar iets anders?

Kruipruimte isoleren

Zolder isoleren

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

De beste spouwmuurisolatie kun je vaststellen door naar de materialen te kijken die we besproken hebben. Doorgaans is het zo dat PUR over het algemeen het beste presteert op het gebied van isolatie. Dat komt omdat PUR over de beste Lambda waarde van 0.030 W/mK beschikt.

Het gebruiken van PUR is puur op basis van cijfers de beste spouwmuurisolatie bestaande woning. Het is makkelijk te gebruiken want het wordt vloeibaar in de spouw gespoten, daarna zet het zichzelf uit en vult het alle naden en kieren.

Daardoor ontstaat er een volledig naadloze isolatie. Daarbij heb je als voordeel dat PUR niet verzakt en jarenlang goed op zijn plaats blijft zitten. Als je puur kijkt naar de beste spouwmuurisolatie is PUR dus een goede optie. Het nadeel is dat het relatief duur is en dat het niet de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossing is.

Hoe kun je berekenen wat het beste isolatiemateriaal is

Als je graag wil weten hoe goed je isolatiemateriaal warmte vasthoud kun je kijken naar de zogenoemde isolatiewaarden. Doorgaans worden deze waarden op een aantal manieren aangekaart. Om je een goed beeld te geven van de verschillende isolatiewaarden hebben we een overzicht gemaakt:

R-Waarde

Als we het hebben over de R-waarde dan praten we over een onderdeel van de complete constructie. Hoe hoger de R-waarde is hoe beter het voor je isolatie is.

RC-Waarde

Als we het hebben over de RC-waarde dan praten we over de totale waarde van de complete constructie. Hoe hoger de RC-waarde is hoe beter het voor je isolatie is.

U-Waarde

Als we het hebben over de U-waarde dan praten we over hoeveel warmte er verloren gaat bij de constructie. Hoe lager de U-waarde is hoe beter het voor je isolatie is.

Lambda-Waarde

Als we het hebben over de Lambda-waarde dan praten we over de warmtegeleiding in de constructie. Hoe lager de Lambda-waarde is hoe beter het voor je isolatie is.

K-Waarde

De K-waarde is de gemiddelde waarde van heel je woning. Ook hier is het zo dat je beter een zo laag mogelijke waarde hebt. Een tijdje geleden was K-55 nog een voldoende, tegenwoordig is dat verlaagd naar K-45


Spouwmuurisolatie nadelen

Over het algemeen zitten er niet veel nadelen aan een spouwmuur isoleren. Je moet alleen wel rekening houden met een aantal zaken voordat je gaat beginnen met isoleren. Zo moet je goed kijken naar de huidige staat van de spouw, het is daarom slim om de gevel vooraf goed te inspecteren. Doorgaans doen professionals dat door een camera in de spouw te plaatsen, daarna kan er vastgesteld worden of er problemen zijn met de staat van de spouw. Als dat niet het geval is kan er makkelijk geïsoleerd worden en zullen er geen spouwmuurisolatie problemen ontstaan.

Nadelen spouwmuurisolatie ontstaan alleen als er niet goed onderzoek is gedaan naar de spouw voordat de isolatie is begonnen. Als er bijvoorbeeld nog resten puin, cement of andere bouwmaterialen aanwezig zijn kan er sprake zijn van spouwmuurvervuiling.

Over het algemeen zie je dit vooral gebeuren bij oudere woningen, door de vervuiling kan het zijn dat het isolatiemateriaal niet gelijkmatig in de spouw wordt verdeeld waardoor er zogenaamde koudebruggen kunnen ontstaan na het isoleren.

Dit kan er voor zorgen dat de thermische isolatie op termijn niet optimaal is maar het kan ook voorkomen dat er vochtplekken ontstaan op de binnenmuur. Doorgaans kunnen de meeste vormen van spouwmuurvervuiling gewoon verwijderd worden, daarna kan de spouwmuur isolatie gewoon op normale wijze worden voortgezet. Het is doorgaans een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie om te beginnen aan een isolatie terwijl er sprake is van vervuiling.

Vochtproblemen door spouwmuurisolatie, onzin en echt geen nadeel spouwmuurisolatie

Vaak horen we dat een van de nadelen spouwmuurisolatie is dat er vochtproblemen ontstaan. Nou, we kunnen je meteen vertellen dat dit grote onzin is. Alleen bij zeer slecht geventileerde woningen kan het voorkomen dat de spouw, daken of ramen extra geïsoleerd moeten worden om vocht te voorkomen.

In een normaal, goed geventileerde woningen zullen er geen vochtproblemen ontstaan door woonvocht. Hoe beter de woning geïsoleerd is hoe beter er geventileerd moet worden. Doorgaans kan dit bereikt worden door gebruik te maken van natuurlijke verluchting of een ventilatiesysteem.

Een aantal weetjes over spouwmuur isolatie in Nederland

 • Als je een energieneutraal huis wil realiseren kun je het beste de buiten- en binnenkant verder isoleren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dakisolatie, kruipruimte isolatie of vloerisolatie.
 • Vraag offertes aan op onze website om er zeker van te zijn dat het plaatsenvan spouwmuurisolatie wordt geregeld door een gespecialiseerd bedrijf met een certificering SKG-IKOB (voorheen IKOB-BKB). Als het nog een keer overgedaan moet worden kan het een duur grapje worden, kies dus altijd voor een goede partij
 • Heb je last van vochtplekken? Zorg er dan direct voor dat dit gemeld wordt bij de inspectie van je spouwmuren
 • Als je een spouwmuurisolatie laat uitvoeren is het normaal dat je pas na de uitvoering betaalt, zorg er dus voor dat je niet van te voren betaalt.
 • Als je een woning hebt die gebouwd is tussen 1920 en 1975 is dit het meest interessant voor spouwmuur isolatie. Doorgaans hebben dit soort woningen geen spouwisolatie gekregen. Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben sowieso geen spouwmuurisolatie. Het kan voorkomen dat er woningen zijn die gebouwd zijn tussen 1975 en 1982 en geen spouwmuurisolatie hebben, toch komt het bij woningen van 1975 tot nu niet vaak voor dat er niet geïsoleerd is.

Waarom wil je een spouwmuurisolatie?


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Maak een Gratis Website met JouwWeb